Byta Däck

Nu är våren här och sommaren närmar sig snabbt. Då är det även dags att börja tänka på att byta till sommardäck på din bil. Det finns vissa saker som kan vara bra att kolla upp då det närmar sig byte. Behöver du nya sommardäck? Eller uppfyller de fortfarande kraven för godkända däck?

Det finns en hel del att tänka på när det gäller lagar och regler kring sommardäck och vad som krävs för att ett däck ska vara godkänt. Det är viktigt att följa dessa lagar för din egen säkerhet och för att slippa dyra böter om du kör med däck som inte är godkända. Om du är osäker på vad som gäller kan du alltid kontakta en däckverkstad för att få svar på dina frågor.

 

Lagar och regler för sommardäck

När du ska byta till sommardäck så finns det lagar och regler som ska följas. Exempelvis bör du byta till sommardäck tidigast den 31 mars, men om vinterväglag råder bör du avvakta med att byta. Dubbdäck blir dock förbjudet att använda efter den 16 april om inte vinterväglag förväntas.

Det finns även regler kring däckets mönsterdjup som ska följas. Det minsta tillåtna mönsterdjupet för ett sommardäck är 1,6 millimeter men det är rekommenderat att det är djupare än så. För att få bra grepp på blött väglag bör ditt mönsterdjup inte vara under 3 millimeter.

Att byta däck kan göras hemma eller så kan du lämna in bilen på en däckverkstad. Att lämna in bilen på en verkstad sparar dig tid och du kan vara helt säker på att det blir ordentligt gjort.