Vad är termoplast?

Termoplast är plast som vid uppvärmning blir formbar som du därefter kan forma precis så som du vill. Den kan oftast värmas upp ett flertal gånger och termoplasten är alltid återvinningsbar till skillnad från den härdade plasten som inte smälter.

Termoplasten går enkelt att återvinna via omsmältning, den går alltså att omforma hur många gånger som helst och är därmed mer miljövänlig än härdad plast. När termoplasten värms upp så bryts inte den kemiska strukturen ned och därför kan den omarbetas till nya produkter när man inte är i behov av den längre. Termoplasten får dock sämre egenskaper för varje omsmältning eftersom molekylkedjorna i materialet bryts ned av värmen, syret, kemiska föroreningar och bestrålning av sol.

Det är vanligt att använda termoplast till t.ex. videokameror, mobiltelefoner, datorskärmar och mycket mer. Då plast är en av de billigaste material som finns att använda sig av är det vanligt att man inte är speciellt försiktig med detta material, det innebär att det går sönder och att man slänger det och köper nytt. Detta är dock onödigt med termoplast och du kan spara på miljön genom att återvinna de produkter som har gått sönder i termoplast, det kostar dig ingenting. I dagsläget så ersätter termoplast allt mer härdplast och snart kommer allt som är möjligt att vara tillverkat av termoplast.

Härdplast är nämligen inte enbart lika flexibelt som termoplast, det är dessutom mer skadligt för miljön. Det är vanligt att man formar termoplasten genom att använda sig av formsprutning, om du har sett en 3D skrivare så har du en aning om hur detta går till. Man smälter plasten och för in den i en form som ser ut som den färdiga produkten, därefter kyls plasten tills att den blir hård. Denna teknik kräver inte heller någon typ av efterarbete och när formen öppnas så är plasten klar.