Polyuretanlim – starkt och flexibelt lim

Detta är ett lim som i första hand finns i två varianter: en- och tvåkomponentslim.

När man använder det bör man vara medveten om att det är i viss grad hälsoskadligt att andas in, framförallt härdaren. Därför bör man se till att vid användning vidta skyddsåtgärder, såsom ”gasmask” samt sörja för god ventilation.

Polyuretanlim som enkomponentsvariant

Vid användning av enkomponentsprodukten behövs ingen separat härdare, utan den härdar med hjälp av luftfuktigheten. Man använder den i första hand som ett kombinerat lim och som tätningsmedel.

Den variant som säljs här är ett tyskt märke, EGO Dichtstoffwerke, och kallas för 1K polyuretanlim. Limmet har genom åren utvecklats genom ett samarbete mellan några större europeiska producenter, som bland annat gör kyltransporttrailers, trailerskåp, husbilar samt konverterade skåpbilar.

Enkomponentspolyuretaner från EGO har fått namnet EGOFLEX. När det reagerar tillsammans med luftfuktighet bildas en permanent och högkvalitativ limmande tätningsmassa. Detta lämpar sig perfekt för bland annat karosseriarbeten. Normalt sett är det väldigt få av de elastiska varianter av lim som finns som går att måla över. Men detta lim orsakar ingen korrosion (rost) på metallerna, till skillnad från många andra silikoner, och det går även att lackera över.

Polyuretanlim som tvåkomponentsprodukt

Då man använder sig av tvåkomponentslim behöver man använda en härdare. Det innebär att man blandar basen som består av polyol med en härdare av isocyanat. Skillnaden utöver detta, med ett enkomponentslim, är att hållfastheten blir betydligt högra samt att det härdar mycket snabbare.

Användningsområdet för tvåkomponents PUR-lim är i första hand som strukturlim som är flexibelt eller semiflexibelt, bland annat där slaghållfasthet och vibrationshållfasthet är monumentalt.

Detta tvåkomponentslim kommer från det franska Axson Technologies. De är kända för att ha en stor expertis vad gäller polyuretan, och har tagit fram ett stort sortiment av polyuretanlim som ska täcka alla tänkbara behov av limfogar. Allt ifrån de allra enklaste limfogarna till de mest avancerade applikationerna.

Båda varianterna av lim är mycket kända för sin elasticitet och flexibilitet. Det gör dem perfekta för användning i samband med slag, vibrationer och låga temperaturer.