Metaller hos stålgrossist

Över hela världen behövs det material till konstruktion, produktion, transport med mera. Några slags material som ofta används är olika sorters metaller och stål.

Stål är ett mycket vanligt material med varierade egenskaper beroende på vilken stålform det är. Materialet är en härdningsbar legering vars största innehåll är järn. Legeringen innehåller alltid kol och ibland vissa andra ämnen som krom. Beroende på vilka ämnen som är med i legeringen och hur det härdas så får stålet en mängd egenskaper. Olika former av stål säljs hos olika sorters stålgrossister.

Konstruktionsstål är ofta mycket formbart och svetsbart. Detta gör det optimalt för konstruktioner och maskiner. Den här typen av stål köps ofta i form av plåt, stång, rör eller profil. Verktygsstål används för att göra olika sorters verktyg. Egenskaperna brukar vara hårdhet, seghet, slitstyrka och eggskärpa. Ofta levereras stålet i glödgat tillstånd som tråd eller stång. I fjäderstål prioriteras en hög sträckgräns. Denna sorts stål hittar man i saker som fjädrar och stötdämpare. Den vanligaste formen av leverans är i form av tråd. En stålform som har mycket bra skärbarhet, som är en vanlig produkt hos en stålgrossist är automatstål som levereras i form av kalldragen eller varmvalsad stång. Den här sortens stål är däremot inte optimal för för varmsmidning.

Hos stålgrossisten hittar man ibland andra sorters metaller. En vanlig metall är aluminium som har en låg densitet, är mycket korrosionståligt och leder elektricitet och värme lätt. Det är vanligt att aluminium används i sammanhang där låg vikt är gynnsamt, som burkar eller utsidan av en laptop. Däremot är metallen mycket formbar och böjer sig lätt vid mindre kollisioner. En annan metall med intressanta egenskaper är koppar. Koppar är smidbar, pressbar, tänjbar och leder elektricitet samt värme mycket bra. Koppar kanske inte är den bästa metallen för verktyg eller konstruktion, men den fungerar alldeles utmärkt för elektriska kablar.